Näyttelykoiran liikkeet upeiksi fyysisellä harjoittelulla

Aug 05, 2024


Peitsaaminen, kauhovat etuliikkeet, vajaa askelpituus ja jopa ahdas takaliike ovat kaikki kehitettävissä fyysisen harjoittelun avulla.

 

Näyttelykoiran näyttävässä ja tehokkaassa ravissa on ensisijaisesti kysymys hyvästä kehonhallinnasta ja riittävästä lihasvoimasta.

 

Normaalit liikkuvuudet selässä ja raajoissa mahdollistavat tehokkaan ja vaivattoman liikkumisen, joten lihaskireydet, nivelvaivat ja muut tuki- ja liikuntaelimistön häiriöt ilman muuta haittaavat liikkumista.

 

Sairauksista ja kehon ongelmatiloista johtuva peitsaaminen tai liikkeen häiriöt kuuluvat eläinlääkärin ja mm. eläinfysioterapeutin vastaanotolle, joten tässä tekstissä keskitytään terveen koiran liikkeiden kehittämiseen.

 

Ravi kehittyy vain ravaamalla

 

Raviharjoittelu on hyödyllistä valehtelematta jokaiselle näyttelykoiralle

 

Sillä nimenomaan ravissahan koiran liikkeet arvostellaan.

 

Kaikkein hauskinta on, että näyttävä ravi on käytännössä mahdollista treenata lähes jokaiselle koiralle!

 

Miksi ravitreeni on niin ylivoimainen keino, kun haluat parantaa näyttelykoirasi liikkeitä?

  •  Näyttelykoira arvostellaan ravissa

  •  Ravitreeni kehittää kokonaisvaltaisesti suurinta osaa niistä asioista, joita näyttelykoiran liikkeisiin kaivataan

  •  Liikkeen hallinta ja draivi kehittyvät ravitreenillä kuin itsestään

  •  Ravi vahvistaa selkää ja selkälinjaa ylivoimaisesti parhaiten

  •  Ravi yksinkertaisesti kehittyy ainoastaan ravaamalla

 

Vaikka koiralla olisi upea rakenne, ei ole itsestään selvää, että koira pystyy ravaamaan.

  • vaivattomasti

  • tehokkaasti

  • hallitsemaan kehonsa ravissa

Hyvä rakenne mahdollistaa koiralle paremmin tyypillisen, toivotunlaisen ravin kuin rakenne, jossa on puutteita. Raajaluiden pituus suhteessa toisiinsa sekä niiden kulmautuminen, koiran rungon mittasuhteet ja rintakehän malli luovat raamit, joissa koiran liikkeitä on mahdollista kehittää.

 

Upea rakenne ei aina riitä

Se, minkä kanssa koira ei synny, vaan johon se kasvaa ympäristön vaikutuksesta - on kyky käyttää kehoaan oikein.

Tämä on asia, jonka täytyy toteutua myös upearakenteisella koiralla - jotta sen on mahdollista saavuttaa vaivaton, tehokas ja hallittu ravi = näyttävät liikkeet ja esiintyminen.

Taito käyttää kehoa optimaalisesti kehittyy fyysisen harjoittelun myötä. 

Pentuna fyysinen harjoittelu on käytännössä sitä, että koira liikkuu monipuolisesti.



Pennun kanssa on tärkeää välttää vääränlaista ja liiallista rasitusta, mutta sitkeästi elävä myytti siitä, että pentu menee rikki liikuttamalla, on jo aika kumota.


 


Koiran täytyy oppia jo pentuna käyttämään kehoaan taitavasti - jo pelkästään terveen ja turvallisen kasvun takia.


Tavoitteellinen, eli tietyn ominaisuuden parantamiseen tähtäävä harjoittelu, voidaan aloittaa jo pentuaikana, kunhan se tehdään turvallisesti eläinfysioterapeutin ohjauksessa.
 

Täydellä teholla harjoittelua voidaan toteuttaa aikuiselle koiralle, ja oikeanlaisen harjoittelun avulla saadaan aikaan muutos näyttelykoiran esiintymiseen jo muutamissa viikoissa.


Koira ei tarvitse upeaa rakennetta voidakseen liikkua tehokkaasti, hallitusti ja vaivattomasti - se tarvitsee vähän enemmän harjoitusta riippuen siitä, millaisia puutteita sen rakenteessa on.

 

Miten raviharjoittelu parantaa liikkeitä?

 

  • Raaja- ja selkälihakset vahvistuvat: ravissa raajalihakset ja selkälihakset työskentelevät aktiivisesti ja riittävän pitkäkestoisen harjoituksen aikana myös vahvistuvat.
    Lihasvoima kehittyy ja liikkeiden tehokkuus paranee (= draivi).
    Selkälinja paranee, kun keskiselän multifidus-lihakset ja pinnalliset pitkät selkälihakset vahvistuvat.

  • Askelpituus kasvaa ja liikkeen halllinta paranee: koira pyrkii energiatehokkaaseen liikkumiseen (niin hyvin kuin sen rakenne sallii), mikä tarkoittaa ravissa pitkää ja matalaa askelta. Alustan kaltevuudella voidaan kohdistaa harjoitusta mm. etu- ja takaliikkeen parantamiseksi: ylämäkeen ravaaminen aktivoi pakaralihaksia, mikä lisää lonkan liikelaajuutta ojennussuuntaan (taaksepäin) ja parantaa taakse suuntautuvaa askelpituutta. Myös etuosan lihasryhmät aktivoituvat tehokkaasti ylämäkeen ravaamisen aikana ja esim. leveä selkälihas alkaa työskennellä etujalan tukivaiheen aikana, mitä parantaa eturaajojen asentoa.

  • Fyysinen kunto kasvaa: hyväkuntoinen koira kestää paremmin fyysisesti ja henkisesti stressaavia tilanteita, kuten pitkiä matkapäiviä, ruuhkaisia näyttelyitä ja toistuvia esiintymisiä kehässä. Fyysisen kunnon harjoittamisen perustana on aerobinen eli kestävyysharjoittelu.
    Aerobinen kunto kasvaa, kun yhtäjaksoista treeniä tehdään vähintään 15 minuuttia kohtuullisen rasittavalla tasolla useana päivänä viikossa. Näin toteutettavaan raviharjoitteluun ei voi hypätä kylmiltään, vaan koiraa täytyy treenata siihen vaiheittain  harjoitusohjelman avulla.

 


Näyttelykoiran fysiikkaharjoittelua on järkevintä toteuttaa ammattilaisen ohjauksessa, jotta et päädy tekemään turhaa työtä, joka pahimmmillaan hidastaa koirasi kehitystä.


 

 

 

Ravitreeniä voidaan toteuttaa eri tavoin riippuen siitä, mitä koiran liikkeissä halutaan erityisesti parantaa.

Pitkäkestoiseen ravitreeniin tähdätään silloin, kun tavoitteena on saada koiralle lisää draivia eli tehokkuutta ja voimaa liikkeeseen - sekä parempi kestävyyskunto. Koiraa liikutetaan esimerkiksi pyörällä, kickbikellä, juosten tai talvella hiihtäen tai kicksparkilla.

Kun liikkeen hallinta (syynä mm. kauhovat etuliikkeet, epästabiili takaliike) tai parempi askelpituus ovat ensisijainen kehityskohde, kannattaa hyödyntää cavalettiharjoittelua ja ylämäkeä ravitreenissä, jolloin pitkäkestoinen harjoitus ei ole itse tarkoitus. Harjoituksessa tähdätään oikeanlaiseen toteutukseen (laadukas harjoitus) ja riittäviin toistoihin.


Tilaa maksuton Opas koiran kehäkunnon kehittämiseen (Näyttelykoiran fysiikkaharjoittelu) täältä!

 

Kirjoittaja on eläinfysioterapeutti ja näyttelykoirien fysiikkavalmentaja

 

Haluatko oppia lisää siitä, miten kehittää koiran kehäkuntoa fysiikkaharjoittelulla?
Tilaa maksuton opas