Näyttelykoira ei ole mikään sohvaperuna
Apr 24, 2023Myytti siitä, että näyttelykoira on sohvalla makaava ”puudeli”, jonka turkki ei saa likaantua, ei ole nykypäivää. Maamme menestyneimmät näyttelykoirat ovat huippukuntoisia ja niiden liikunnan, ruokinnan ja muun hyvinvoinnin eteen tehdään isosti töitä. Eikä suotta, sillä etenkin aktiivinen näyttelyharrastus on kuormittavaa. Menestyneet näyttelykoirat käyvät säännöllisesti fysioterapiassa ja hieronnassa ja niiden hyvinvoinnista pidetään huolta muutenkin kuin turkinhoidon keinoin.
Maamme menestyneimmät näyttelykoirat ovat huippukuntoisia ja niiden liikunnan, ruokinnan ja muun hyvinvoinnin eteen tehdään isosti töitä.
Matkustaminen, pitkät ajomatkat, yöpymiset hotelleissa tai muissa majoituksissa usein omistajan lisäksi laumanulkopuolisten ihmisten ja koirien seurassa. Päivät näyttelypaikalla satojen, usein jopa tuhansien koirien keskellä. Kaikki tämä vaatii koiralta erittäin hyvää stressinsietokykyä, joka on fyysisesti hyvässä kunnossa olevalla koiralla parempi kuin muilla. Fyysisesti hyvässä kunnossa oleva koira muuten jaksaa myös henkisesti paremmin. Kuormitustekijät eivät lamauta koiran toimintakykyä tai viritä henkistä stressiä äärimmilleen yhtä helposti kuin huonommassa kunnossa olevalla koiralla. Hyväkuntoinen koira jaksaa liikkua tehokkaammin ja ylläpitää ryhtiään paremmin ja pitempään.
Fyysisesti hyvässä kunnossa oleva koira muuten jaksaa myös henkisesti paremmin.
Näyttelykehässä koira on vain lyhyen hetken, mutta mitä paremmin se menestyy, sitä useammin se kehässä vierailee. Kehässä liikkuessa ravin tulee olla tehokasta ja jos koiralla on vielä hyvä kehonhallinta, pystyy se liikkumaan paremmin millä tahansa alustalla. Kesänäyttelyissä kehät ovat usein nurmikentällä, jossa siellä täällä eteen tulevat montut yllättävät sekä handlerin että koiran, ja sateen jäljiltä nurmi on tietenkin liukas. Sisänäyttelyissä kehät ovat monesti pieniä, kaistale mattoa saattaa kehässä olla ja koiran tulisi kuitenkin pystyä liikkumaan näyttävästi.
Hyvä kehonhallinta auttaa koiraa selviytymään näillä vaihtelevilla alustoilla. Se auttaa välttymään pahemmilta liukastumisilta ja ainakin vammoilta liukastumisen sattuessa.
Jos koiralla ei ole erityisen hyvä fyysinen kunto, se joutuu pitemmän näyttelypäivän aikana taistelemaan uupumusta vastaan. Uupuminen kesken päivän tietää haasteita kaikkiin jäljellä oleviin kehässäesiintymisiin. Voidaan myös olettaa, että väsyneenä ei kellään ole oikein kivaa. Hyväkuntoinen koira pystyy vastustamaan uupumusta paremmin kuin muut ja koiran vire säilyy myös loppupäivään. Silloin myös koiran keskittymiskyky säilyy parempana ja se pystyy kuuntelemaan handleriaan/omistajaansa paremmin.
Hyvä lihaskunto, hyvä kestävyyskunto ja hyvä kehonhallinta kehitetään monipuolisella liikunnalla ja harjoittelulla. Säännöllistä liikuntaa on 5-7 krt viikossa tapahtuva lenkkeily. Yhtäjaksoinen esim. 5 km lenkki on fyysisen kuormituksen kannalta eri asia kuin (isollakin) pihalla omaehtoisesti ulkoileminen. Vaihtelevassa maastossa liikkuminen kehittää fyysisen kunnon eri osa-alueita tehokkaammin kuin tasaisella alustalla liikkuminen.
Jos omistaa turkkirodun, niin lenkkeily säällä kuin säällä ja kaikenlaisessa maastossa tarkoittaa investointia hyviin suojapukuihin sekä tietysti töitä turkin eteen aina lenkin jälkeen. Vain säännöllisellä liikunnalla koiran kunto kehittyy ja koiran hyvinvointia voidaan ylläpitää. Koiran heikkoja kohtia voidaan aina kehittää oikein kohdennetulla harjoittelulla. Monet näyttelyarvostelussa mainituista ”virheistä” eivät ole täysin synnynnäisiä ominaisuuksia, joita ei voitaisi parantaa. Samalla tuetaan koiran terveyttä ja parannetaan sen hyvinvointia.
Monet näyttelyarvostelussa mainituista ”virheistä” eivät ole täysin synnynnäisiä ominaisuuksia, joita ei voitaisi parantaa. Samalla tuetaan koiran terveyttä ja parannetaan sen hyvinvointia.
Monet näyttelyarvostelussa mainituista ”virheistä” eivät ole täysin synnynnäisiä ominaisuuksia, joita ei voitaisi parantaa.
Liikunnan lisäksi huolellisella kehonhuollolla varmistetaan koko kehon hyvä toimintakyky. Kehonhuoltoa on myös kaikki ennaltaehkäisevä toiminta, kuten hyvän lihaskunnon rakentaminen. Näyttelykoiralla tulee olla erinomaiset liikkuvuudet kehossa ja liikkuvuusharjoittelu onkin kehonhuollon yksi kulmakivi. Tarpeen mukaan kehonhuoltoa toteutetaan myös käymällä manuaalisissa hoidoissa kuten hieronnassa, faskiakäsittelyssä tai osteopatiassa.
Oikeanlainen ruokinta tukee kaikkea edellä mainittua ja auttaa pitämään turkin ja ihon kunnossa. Tähän päälle koiraa koulutetaan lajin vaatimiin taitoihin ja opetetaan käyttäytymään asiaan kuuluvalla tavalla. Ja TADAA! Meillä on koira, joka on valmis valloittamaan näyttelykehiä!
Ja kuka vielä ajatteli niin, että näyttelykoirat ovat sohvalla makaavia perunasäkkejä?