Koiran seisotus näyttelyasennossa vaatii kehonhallintaa
Mar 28, 2024Kehonhallinta tarkoittaa sananmukaisesti kehoa ja sen hallintaa.
Keskushermosto organisoi monta yksittäistä lihasta ja niveltä koordinoiduksi liikkeeksi. Ympäristö ja siinä liikkuminen luovat tarpeen hallita kehoa – mitä haastavampi ympäristö tai liike, sitä suurempi tarve kehonhallinnalle on.
Myös vauhti lisää hallinnan tarvetta, eli nopeatempoisissa lajeissa ja suorituksissa kehonhallinnan haaste lisääntyy. Kyse on motorisesta kontrollista eli hermo-lihasjärjestelmän toiminnasta, joka kehittyy vain haastamalla ko. järjestelmää säännöllisesti.
Tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyvyn kannalta tärkeitä kehonhallinnan osatekijöitä ovat:
-
Tasapaino
-
Reaktiokyky
-
Koordinaatio
-
Ketteryys
-
Liikenopeus
Haastavinta kehonhallinnassa on lihasten oikea-aikainen aktivoituminen, kun liike kasvaa suureksi kohti liikeradan äärialuetta, jotta nivelien tukirakenteet eivät vaurioituisi.
Kuva Kia Laurila
Lajista riippuen, erilaiset kehonhallinnan tarpeet korostuvat.
Lihasten oikea-aikainen supistuminen on tärkeää silloin kun laji vaatii nopeita reaktioita, suunnan vaihdoksia ja maasto on vaihteleva.
Nopeatempoinen laji, kuten agility tai paimennus vaatii kokonaisvaltaista kehonhallintaa. Kaikkien kehonhallinnan osa-alueiden tulee silloin olla kunnossa.
Toko, rallytoko ja PK-tottis vaativat koiralta erityisesti:
-
Koordinaatiokykyä (pitkät seuraamiskuviot ja ohjaajan asennon ja liikkeiden hahmottaminen)
-
Tasapainoa
-
Liikenopeutta
Metsästys vaatii maaston ja tilanteiden vaihtelevuuden sekä vauhdin takia hyvää reaktiokykyä, koordinaatiota ja tasapainoa.
Kehonhallinta on kuitenkin aina kokonaisuus ja kaikkia osa-alueita kannattaa treenata. Hyvä kehonhallinta on merkittävä tekijä tuki- ja liikuntaelinten vammojen ja vaurioiden ennaltaehkäisyssä!
Näyttelykoiralla korostuu hyvä tasapainon hallinta
Näyttelykoiran tulee pystyä liikkumaan hallitusti ravissa huolimatta siitä, minkälaiset ympäristöolosuhteet ovat. Koiran seisotus näyttelyasennossa vaatii koiralta kykyä käyttää lihaksiaan oikein ja oikea-aikaisesti.
Tämän onnistuminen ei ole itsestäänselvyys!
Mitä suurikokoisempi näyttelykoira on kyseessä, sitä enemmän hyvän kehonhallinnan tarve kasvaa.
Mitä enemmän koiria kehässä on, sitä parempi kehonhallinta koiralla tulee olla.
Mitä hitaammassa vauhdissa tuomari liikuttaa koiria, sitä paremmin koiran pitää pystyä hallitsemaan kehoaan.
Haasteita näyttelykoiran kehonhallinnalle aiheuttavat:
-
Pienet kehät
-
Liukas lattia tai liukkaat matot
-
Liukas nurmipohja
-
Epätasainen alusta
-
Iso koiramäärä kehässä
-
Koiran suuri koko
-
Hidas ravivauhti
Toisin sanoen tilanne, jossa koiran kehonhallinta ei joudu koetukselle näyttelykehässä on sellainen, jossa pieni tai keskikokoinen koira pääsee liikkumaan sille optimaalisella vauhdilla (vauhti, jossa se pystyy helposti ylläpitämään ravia), tasaisella, luistamattomalla alustalla kehässä, jossa on hyvin tilaa liikkua. Sekä koiran seisotus tapahtuu aina luistamattomalla, tasaisella alustalla.
Henkilökohtaisesti olen ollut tällaisessa tilanteessa vain muutaman kerran koko 23-vuotisen näyttelyurani aikana.
Kehonhallinnan harjoittelu
Kehonhallintaa harjoittaa karkeasti määriteltynä kaikki koiralle normaalista liikkumisesta poikkeava liikkuminen.
Jos koira tyypillisesti liikkuu vain tasaisella alustalla, eli tiellä, niin kehonhallintaa harjoittaa jo siirtyminen tieltä poluille ja epätasaisemmalle alustalle.
Jos normaali lenkkireitti kulkee polkuja pitkin, siirrytään poluilta pois ja liikutaan vaihtelevassa maastossa varvikossa ja sammalikossa.
Seuraavaksi lisätään vauhtia ja vaihtelevuutta liikkumiseen. Kehonhallintaa voi helposti treenata erilaisin harjoittein ja välinein, kuten dobo-pallon, tasapainotyynyn tai puolipallojen avulla.
Välineet kehonhallinnan harjoittelussa
Välineiden tarkoitus on tarjota epätasainen alusta, jolla liikkeitä suoritetaan tai eri asentoja pyritään ylläpitämään. Alustan epätasaisuus ja sen aiheuttama kehon ennakoimaton liikehdintä aktivoi keskushermoston ja kehon ääreisosien välistä viestintää ja parantaa viestinkulkua eli mm. lihasten hermotusta ja nivelten asentotuntoa.
Kehonhallinnan harjoittelu maastossa
Maaston hyödyntäminen on yksi helpoimpia ja kokonaisvaltaisimpia tapoja saada kehitettyä koiralle erinomainen kehonhallinta.
Jos maastossa vapaana liikkuminen on mahdollista jo pennusta lähtien, niin koira oppii hyvän kehonhallinnan jo alusta alkaen. Mitä enemmän koira saa hallitusti kiipeillä, hyppiä, juosta, kahlata, ryömiä, kulkea polkuja ja muita kapeita alusta pitkin, sitä paremmin se oppii hallitsemaan kehoaan niin hitaassa kuin kovemmassakin vauhdissa.
Kehonhallintatehtäviä on helppo myös järjestää koiralle maastossa mm. kivien ja kantojen päällä taiteillen, puunrunkoja pitkin kävellen ja niiden ali ryömien, vedessä kahlaten yms.
Vain mielikuvitus on rajana!