Koiran lihaksisto korjaa kinnerahtauden
Dec 07, 2023Kun koiran kintereet “lyövät kipinää”, ei suurin ongelma ole se, että toivottu näyttelytulos jää ehkä saamatta. Seurauksena voivat olla polvien vääränlainen kuormittuminen, mahdolliset koiran kinner vaivat, ja sitä kautta vaikutukset koiran terveyteen ja hyvinvointiin.
Kinnerahtaus on yleinen takaraajojen virheasento, johon voidaan vaikuttaa vahvistavalla ja raajojen oikeaa linjausta kehittävällä harjoittelulla.
Ahdas takaliike ei pelkästään heikennä koiran menestymismahdollisuuksia näyttelykehässä vaan kinnerahtaus aiheuttaa vääränlaista kuormitusta mm. polvi- kinner- ja lonkkanivelelle.
Mistä kinnerahtaudessa on kysymys?
Kinnerahtaudessa (ns. “cow hock” -asennossa) on kysymys lonkan ulkokiertäjien (lihasten) ja sisäkiertäjien epätasapainosta
Heikot ja venyneet lonkan sisäkiertäjät eivät pysty vastustamaan vahvempien ja kiristyneiden lonkan ulkokiertäjien aikaansaamaa asentoa ja seurauksena on takaraajojen ulkokierteisyys.
Koiran seisotus: kinnerahdas seisoma-asento
Kinnerahdasta asentoa esiintyy joillakin koirilla enimmäkseen seisoma-asennossa. Liikkeessä takaraajan lihakset ja myös lonkan oikeanlaista asentoa ylläpitävät lihakset aktivoituvat voimakkaammin, jolloin takaraajan linjaus voi olla täysin normaali. Tällaisessa tapauksessa koiran takaraajojen nivelet voivat kuormittua täysin oikein.
Koiran on kuitenkin täysin mahdollista oppia seisomaan niin, että pakaralihakset ovat myös seisoma-asennossa aktiivisia ja raajojen linjaus oikeanlainen.
Asennon korjaamiseen tarvitaan harjoittelua, joka aktivoi ja vahvistaa lonkan sisäkiertäjiä ja auttaa korjaamaan takaraajojen linjausta eli toivottua, suoraa asentoa.
Mitä hyötyä on kinnerahtauden korjaamisesta?
Oikeanlainen linjaus lonkan ja polven välillä mahdollistaa nivelten stabiliteetin eli riittävän hallinnan nivelissä. Silloin luut, ligamentit, jänteet ja lihakset työskentelevät yhdessä tehokkaasti tukeakseen raajan painonvarausta sekä vastustaakseen ulkoisia voimia liikkeen aikana.
Nivelten stabiliteetti vähentää nivelvaurioiden riskiä, ylikuormittumista sekä mm. ligamenttivaurioiden ja kierukkavaurioiden riskiä.
Kun takaraajan linjaus on oikeanlainen, paino jakautuu oikein koko takaraajassa. Kun nivelet ovat oikeassa linjassa, kävelyn, juoksemisen, kääntymisten ja hyppyjen aikaansaamat voimat jakautuvat tasaisesti nivelessä ja sitä ympäröivissä rakenteissa.
Kuormituksen jakautuminen tasaisesti auttaa estämään tiettyjen alueiden liiallista kuormittumista, mikä vähentää nivelruston vaurioitumisen ja nivelrikon sekä muiden nivelsairauksien riskiä.
Koiran seisotus: normaali seisoma-asento
Mitä voi seurata siitä, jos kinnerahtautta ei korjata?
Jos kinnerahtautta ei korjata, voi seurauksena olla nivelruston epätasainen kuormittuminen mm. lonkka- ja polvinivelessä sekä sekundääristen vaurioiden esiintyminen nivelissä.
Lonkan tai polven vääränlaisella linjauksella voi olla haitallisia vaikutuksia muihin niveliin, mikä johtaa korvaaviin liikemalleihin ja lisää kuormitusta vierekkäisissä nivelissä.
Kinnerahtaus rasittaa todennäköisesti polven sisäkierukkaa, patellajännettä, eturistisidettä sekä varpaiden koukistajia, kun lonkan ulkokierteisyys vaikuttaa koko takaraajan linjaukseen.
Oikeanlainen lonkan ja polven linjaus mahdollistaa sen, että ympäröivät lihakset voivat toimia oikein. Kun nivelet linjautuvat oikein, lihakset pystyvät tuottamaan ja siirtämään voimia tehokkaasti, tukien liikettä ja säilyttäen nivelten stabiliteettia.
Oikeanlainen lihasten toiminta ennaltaehkäisee lihasepätasapainon kehittymistä, ylirasituksesta johtuvia vaurioita ja tehottomia liikemalleja. Sitä vastoin, kinnerahtaus aiheuttaa ylikuormitusta lihaksille ja muille pehmytkudoksille, jotka osallistuvat kiihdytykseen, jarrutukseen ja kääntymiseen, lisäten vaurioiden riskiä ko. kudoksissa.
Tärkein syy kinnerahtauden korjaamiseen ei ole siis esteettinen, vaan koiran hyvinvoinnin edistäminen - vaurioiden riskin pienentyessä.
Näennäisesti ahdas takaliike
Joskus taka-ahtautta nähdään sielläkin missä sitä ei todellisuudessa ole. Hetki, jolloin tuomari arvostelee koiran takaliikkeet on lyhyt ja nopea - ja täydellinen onnistuminen koiran poispäin liikuttamisessa ei aina onnistu.
Kun koira liikkuu suoralla linjalla eteenpäin, näyttää sen raajojen linjaus todennäköisesti niin hyvältä kuin mahdollista. Raajan linjaus suhteessa alustaan vaihtelee sen mukaan, missä koiran kehon painopiste on. Esimerkiksi katsekontakti handleriin muuttaa koiran painopisteen sijaintia ja vaikuttaa koiran etu- ja takaliikkeisiin.
Edes-takaisin liikuttamisessa tärkeintä on saada koira liikkumaan mahdollisimman suoralla linjalla, jotta raajojen oikea linjaus toteutuisi.
Harjoittelu kinnerahtauden korjaamiseksi
Kinnerahtautta esiintyy eri koirilla eri asteisena. Mitä voimakkaampi takaraajojen ulkokierteisyys (ja kinnerahtaus) on kyseessä, sitä voimakkaampi epätasapaino todennäköisesti lihaksistossa on. Etenkin vaikeammissa tapauksissa ammattilaisen käsittelyistä on usein hyötyä, sillä kudosten kireyttä voi olla laajasti koko takaraajan ulkosyrjällä.
Kinnerahtauden korjaamisessa yleinen takaraajojen lihasvoiman kehittäminen edistää tilannetta erittäin paljon. Kun koiran lihaksisto takaraajoissa kehittyy, lonkan asentoa ylläpitävät lihakset jaksavat työskennellä riittävän voimakkaasti ylläpitääkseen koko takaraajan suorempaa asentoa.
Ensisijaisesti tarvitaan aina harjoittelua, jossa aivot opetetaan "valitsemaan" oikeat/uudet lihakset käyttöön. Jos harjoittelu aloitetaan ilman tätä perusvaihetta, ei kinnerahtaus täysin korjaannu, vaikka se jonkin verran lieventyisi.
Harjoitus #1 Perustan luominen:
Harjoitus vahvistaa lonkan sisäkiertäjälihaksia staattisessa asennossa. Harjoitusvaikutus saadaan tasapainotyynyn tai puolipallojen, eli epävakaan alustan kautta, jolla seisoessaan koira joutuu aktivoimaan useita asentoa ylläpitäviä lihaksia eri nivelten ympäristössä - säilyttääkseen asentonsa tyynyn päällä.
Huom! Etujalkojen alla voi olla kiinteä, matala koroke (tasapainotyynyä ei tarvita tässä harjoituksessa etujalkojen alle).
Harjoituksessa tärkeintä on huolehtia takaraajojen oikeasta linjauksesta, eli suorasta asennosta, jossa koiran lonkka asettuu suorassa linjassa polven yläpuolelle ja varpaat polven alapuolelle. Hitaalla pään sivulta-sivulle -liikkeellä varmistetaan painonsiirto takaraajalta toiselle, jotta molemmat puolet vahvistuvat tasaisesti.
Lihaksia aktivoivaa harjoitusta kannattaa tehdä vähintään kuukauden ajan 5 päivänä viikossa, jotta lihakset “oppivat” toimimaan. Sopiva harjoitusaika alkuvaiheessa on noin 30 sekuntia kerrallaan, 3 kertaa peräkkäin (välissä noin 1 minuutin tauot).
Harjoitus #2 Lihasvoiman kehittäminen takaraajoille:
Tehokas harjoitus yleisen lihasvoiman kehittämiselle on raviharjoittelu (lue kirjoittamani blogipostaus raviharjoittelusta). Kun vauhti kasvaa, mm. koiran raajalihakset työskentelevät tehokkaammin kuin hitaammassa vauhdissa (käynnissä tai hitaassa ravissa).
Jos raviharjoitukset tehdään ylämäkeen, saadaan harjoituksen vaikutukset koiran takaosalle lisääntymään entisestään. Koiran ravatessa ylämäkeen (10 asteen kaltevuus riittää), lonkan ojennusliike ja sitä myötä pakaralihasten voimantuotto lisääntyy.
Helpoin tapa tehdä ylämäkiraviharjoitukset on liikuttaa koira reippaassa ravissa ylös kaikki loivatkin ylämäet, joita normaalilla lenkkireitillä tulee vastaan. Ravilenkit voi halutessaan tehdä erikseen esimerkiksi jonkin välineen avulla (pyörällä, potkukelkalla, kicksparkilla, suksilla).
Perusharjoitusten jälkeen voidaan tarvita spesifimpiä harjoituksia, joilla kehitetään voimaa ja liikkuvuutta lonkkaa ja polvea ympäröiviin lihaksiin.
Muun muassa nämä harjoitukset pääset oppimaan Koira Kehäkuntoon Masterclassilla. Tutustu Masterclassiin >>> täältä.