Kun koiran esittäminen näyttelyssä muuttuu temppukerhoksi

Feb 23, 2024
Silloin kun koiran esittäminen näyttelyssä ei mene niin kuin oltiin harjoiteltu, niin yritetään minimoida vahingot. Koira ei välttämättä saa sitä tulosta, jonka se muuten ansaitsisi, mutta aina tulee uusi koiranäyttely.
 
Jos tilanne tulee täysin yllättäen, niin voi olla vaikea itse toimia järkevästi. Sen takia skenaario kannattaa miettiä etukäteen kaiken varalta.

Siihen ei kannata kuitenkaan liikaa keskittyä, sillä suorituksen kannalta paras on aina etukäteen visualisoida onnistunut suoritus. Voit kuitenkin miettiä askelmerkit valmiiksi, jos jokin sattuisi menemään vähän pieleen.
 
Tuomarin kannalta oleellisinta on saada koira arvosteltua. Se onnistuu jos koira seisoo neljällä jalalla ja liikkuu edes jonkin pätkän ravissa - ja antaa tuomarin koskea itseensä.
 
Kun huomaa, että jo nämä kolme kriteeriä tuntuvat työläiltä, niin kannattaa heti heittää roskiin toiveet edustavasta esiintymisestä ja tyytyä vähempään, jotta tuomari pystyy tekemään työnsä.

Muista, että vaikka olisit tehnyt KAIKKI valmistelut täydellisesti, treenannut ja hionut esiintymistä kuntoon, niin silti homma voi joskus mennä penkin alle. Satunnaiset mahalaskut eivät loppupeleissä merkkaa mitään. (Tiedän, joskus se mahalasku sattuu ultimaattisen väärään aikaan ja titteli tai joku muu tulos menee nenän ohi. Been there.)

 

Näyttelyn jälkeen on hyvä aika pohtia, miksi homma meni tällä kerralla penkin alle. Mikä harjoittelussa on ehkä jäänyt vähemmälle tai mitä näyttelypaikalla tapahtui (ehkä liian pitkä odottelu kehän laidalla -> koiran turhautuminen -> oma jännitys -> temppukerho kehässä).

 

 Mitä tehdä, kun tilanne menee villiksi:

1. Keskeytä se, mitä olette tekemässä.

Kehässä ei juosta aikaa vastaan vaikka kaikilla onkin käytössään vain se 3-4 minuuttia.

Ne minuutit kannattaa käyttää laadullisesti mahdollisimman hyvin.

Älä yritä viedä loppuun jotain, jonka tiedät epäonnistuvan. Aloita uudellen.
 

 

2. Pysy rauhallisena ja reiluna koiraa kohtaan.

Yritä palkata aina heti kun se onnistuu. Koira oppii joka tilanteesta jotain - palkkaa heti kun se seisoo hetkenkin paikallaan tai juoksee muutaman askeleen pomppimatta.

Palkkio voi olla nami tai kehu, riippuen mikä koirallesi toimii siinä tilanteessa.
 

 

3. Jos temppuilu alkaa liikkeen aikana, pysäytä liike, anna koiralle käsky, jonka se osaa (ravi/mennään tms) ja jatka mieluummin hitaammalla vauhdilla, jolloin koiran on helpompi hillitä käytöstään.

Palkkaa heti kun koira onnistuu (kehumalla tai namilla), mutta varo innostamasta tässä kohtaa liikaa.
 

4. Jos seisottaminen on se, jonka aikana koira heittäytyy selälleen maahan, niin älä yritä korjata tilannetta nostamalla koira "huomaamattomasti" seisomaan.

Pyydä koira rauhallisesti ylös ja kävelytä se uudelleen seisotusasentoon.

Toista tämä vaikka 5 kertaa sen 1,5 minuutin aikana, kun koiraa arvostellaan jos tarve vaatii.

Hyväksy tilanne ja mieti, mitä haluat koiran nyt juuri oppivan seuraavaa kehäesiintymistä varten.

Jos et saa koiraa seisomaan täydellisesti, niin uovu siitä tavoitteesta ja yritä saada koira vain seisomaan sen sijaan, että se makaa tai istuu.
 

 

5. Keep calm and carry on. Muista, että vaikka esiintyminen menisi sillä kerralla penkin alle ja koira ei saisi (muuten) ansaitsemaansa tulosta, niin mitään pahaa ei tapahdu. Aina tulee uusi koiranäyttely. Siihen voi luottaa.

 

Haluatko oppia lisää siitä, miten kehittää koiran kehäkuntoa fysiikkaharjoittelulla?
Tilaa maksuton opas